Постановление на Министерски съвет 70 за основните храни във веригите не

...
Постановление на Министерски съвет 70 за основните храни във веригите не
Коментари Харесай

Танева: Няма квоти във веригите

Постановление на Министерски съвет 70 за главните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия по отношение на която и да е категория на храни в обекта. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева пред Българска национална телевизия. Тя разяснява писмото от Европейската комисия, съгласно която въведените квоти за български храни в комерсиалните вериги са нарушаване на европейското законодателство.  От Брюксел оповестиха, че се насочва искане към България да отстрани ограниченията, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно локалните хранителни артикули.

Министърът на земеделието Десислава Танева изясни по БНТ, че следва да се получи публично писмо от Брюксел.

„ Квоти няма, има единствено принцип за опция на достъп на локалните производители. В момента тече процедура единствено за млечните храни и изискванията касаят единствено обичайно български продукти, т.е. става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме само опция “, сподели министърът на земеделието.

Не сме сложили квоти, няма никакво ограничаване, прекомерно общ е текстът, добави Танева.

Относно казуса с набирането на земеделските служащи за новата годишна продукция министърът съобщи, че подобен постоянно е имало.

„ За актуалната акция сме приели безусловно всички ограничения в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов запас, а точно хората, които са съкратени, безработни да могат да вземат участие в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието “, сподели Десислава Танева.

Относно розопроизводителите, тя призна, че изкупните цени в действителност са по-ниски: „ За розопроизводителите изрично желая да заявя, че възоснова на ясна оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат обезщетени съгласно финала на мярка COVID-19 по цената на загубата. “

Земеделският министър разяснява и казуса с всеобщия мор по пчелните фамилии поради приложимост на пестициди, за което алармираха пчелари у нас. „ Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат оповестени обществено “, сподели Танева.

По тематиката за понижаване на Данък добавена стойност върху главните храни, министърът съобщи, че България е под междинното равнище на дотациите, а за земеделския бранш е значимо да има мощен бюджет, мощна приходна част. Интересът на земеделския бранш е страната да има мощна икономическа част, добави министър Танева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР